Skip to content

Srpskohrvatski

Pravo na azil i pravo na boraviste za sve zene zrtve nasilja

Jedne su pobegle od prinudnog braka, izrezivanja njihovih cerki, pretnje zlocinima casti, trgovine ljudskim bicima i od ostalih vrsti nasilja, u zemljama i regionima gde vladaju diskriminacija i zakoni protiv slobode i prava zena, kao i pravi seksisticki aparthejd, ili u regionima gde nikakva realna protekcija nije data zenama koje su zrtve zlostavljanja. I jos su mnoge one koje nisu dobile pravo na azil u Evropi i moraju ziveti, bez papira, pod pretnjom izbacivanja iz zemlje boravista.

Druge su dosle u Evropu verujuci u obecanja i ljubav, supruge evropskih gradjana, da bi ubrzo otkrile udarce, sekvestracije, ponekad silovanje u braku i ostalo bracno, fizicko i psihicko, nasilje. Bezuci od zlostavljanja, pre nego sto bi dobile boravisnu dozvolu, mnoge su one koje se nalaze bez papira, bez prava, i pod pretnjom izbacivanja iz zemlje boravista prema zemljama u kojima ih ne zele smatrajacu njihov status razvedene ili rastavljene zene kao « sram » za njihove porodice.

Da bi dobile pravo na azil, za prve, ili pravo na boraviste, za druge, restrikcije koje se ticu prava na azil, represivni zakoni protiv imigracije i racisticka i ksenofobska demagogija prema imigrantima, ih sile da stalno pridaju nove « dokaze » pretnji i nasilja, kao da administrativna dokumenta pominju pretnje prinudnim brakom ili zlocinima casti, ili kao da su zene strankinje udate za evropske gradjane pretrpele to nasilje pred svedocima…

Zrtve, u isto vreme, nasilja, seksisticke opresije kao i ksenofobskog, anti-imigrantnog zakonodavstva evropskih drzava, te zene pretrpljuju dvostruko nasilje koje je neprihvatljivo za svaku osobu koja ima jedan minimum humanosti.

Zbog svega toga, mi trazimo od sefova drzava, vlada i ostalih zakonodavaca evropskih zemalja kao i od instanca Evropske Unije da odobre pravo na boraviste svim zenama koje su zrtve nasilja, bez obzira da li je to nasilje pretpljeno u zemlji odakle su poreklom ili posle njihovog dolaska u Evropu.

Potpisati peticiju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: